Tips och trix

 

Marknader i Marbella

Att gå på marknad är ett populärt tidsfördriv för både semesterfirare och Spaniensvenskar. Marknader i Marbella har vanligtvis öppet mellan 09:00-14:00. Undantag är de dagar då det regnar allt för mycket, då är marknader i Marbella för det mesta stängda. Att förhandla priset med spanjorer kan vara svårt men testa gärna! Vanligtvis får man ett mycket lägre pris från början om man pratar spanska med försäljarna.

Se upp för ficktjuvar på marknader i Marbella, speciellt under högsäsong. Lämna onödiga värdesaker som pass, kreditkort och flygbiljetter på hotellrummet.

Marknaden i Marbella äger rum varje måndag i området Las Albarizas som ligger på gångavstånd från stadens centrum. På marknaden i Marbella kan man köpa mat, kläder, skor, blommor och mycket mer! Besökare rekommenderas att inte ta bilen utan istället ta sig till marknaden kollektivt eftersom det är svårt att få tag på parkering i området, speciellt under sommarmånaderna!

Marknad i Puerto Banús

Under sommarmånaderna erbjuder Puerto Banús en daglig marknad med fasta marknadsstånd mitt i den lilla stadens kärna. Här kan man bland annat köpa kläder, torkad frukost, frozen yoghurt och mycket mer. Marknaden i Puerto Banús är svår-prutad, den är ”turistigare” och lite dyrare än de andra marknaderna i området.

Marknad i Nueva Andalucia

Marknaden i Nueva Andalucia hålls varje lördag vid Centro Plaza, nära Puerto Banús. Marknaden i Nueva Andalucia är en av de mest välbesökta, speciellt under sommarmånaderna. Under sommaren kan marknadsplatsen bli otroligt varm och en flaska vatten brukar vara bra att ha till hands! För att hitta en parkering krävs ofta lite tålamod, antingen kan man parkera i Nueva Andalucia (området vid H10 Andalucía Plaza Hotel är nära och bra) eller nere i Puerto Banús.

Marknad i San Pedro de Alcántara

Marknaden i San Pedro äger rum på torsdagar och är väldigt populär bland lokalbefolkningen. Marknaden ligger strax ovanför staden och det brukar inte vara några problem att få en ledig parkerings, även om det ibland kan ta lite tid att hitta dem. Här hittar du många marknadsstånd med närodlat frukt och grönt!

Shopping i Marbella

Det finns mycket bra shopping i Marbella och nu när euron är så låg ska man absolut passa på att shoppa loss! Jag tycker man hittar bäst shopping i Marbella och inte Puerto Banus men har man lite större plånbok så är det definitivt Puerto Banus man ska vända sig till. Här ligger de dyra märkesbutikerna på rad och alla stora märken finns representerade. Shopping i Marbella stad är väldigt bra, personligen tycker jag bäst shopping i Marbella finns i den stora shoppinggallerian La Cañada. Vill man inte shoppa i butik så kan man besöka en av de marknader som finns, läs mer på undersidan Marknader i Marbella.

Avenida Ricardo Soriano

Av. Ricardo Soriano är den stora huvudgatan och erbjuder en hel del shopping i Marbella och här finns några välkända butiker som Zara, Mango, The Body Shop etc. Butikerna ligger utspridda utmed gatan och det finns en del kul butiker även utmed parallellgatorna. Gatan är lång och personligen tycker jag det är svårt att hitta rätt.

Gamla stan i Marbella

I Gamla stan kan man hitta lite shopping i Marbella, det finns många skobutiker och turistshoppar. I Gamla stan ligger även min favorit-köksbutik där man kan köpa allt man behöver till baket och matlagningen. Butiken är liten men kan be dem beställa in saker från sortimentet på deras hemsida www.cuisineparadiso.com.

La Cañada

La Cañada är den största shoppinggallerian på hela Costa del Sol och här hittar man välkända butiker som H&M, Sephora, Apple Store, Zara mm. Här finns butiker i alla genrer och vad man än behöver så hittar man det här. La Cañada har öppet 10:00-22:00 måndag till lördag och är stängt på söndagar. Restaurangdelen har öppet till 23:00. Matbutiken AlCampo har öppet 09:00-22:00.

Under sommarmånaderna brukar denna stora shoppinggalleria även erbjuda shopping i Marbella på söndagar!

Läs mer på deras hemsida www.parquecomercial-lacanada.com.

Hamnen i Puerto Banus

Det är i hamnen i Puerto Banus som erbjuder stadens mest exklusiva shopping och man hittar alla välkända märkesbutiker som bland annat Jimmy Choo, Luis Vuitton, Versace, Hermés och många fler. Läs en komplett lista på butiker i Puerto Banus på www.marbellaexclusive.com. Bland butikerna trängs även flera restauranger som alla har utsikt över det exklusiva hamnen och på gatan står mängder av dyrbara bilar parkerade.

El Corte Inglés

El Corte Inglés är en välkänd butikskedja i Spanien och i Puerto Banus ligger en av de största butikerna. El Corte Inglés påminner om NK i Sverige och här finns flera våningar med sportkläder, skönhetsprodukter, heminredning, herr- och damkläder, leksaker och mycket mer. El Corte Inglés i Puerto Banus har öppet måndag till lördag 10:00-22:00.

Marina Banús

Mittemot El Corte Inglés ligger den lilla shoppinggallerian Marina Banús som brukar vara något lugnare än de andra shoppinggalleriorna. Här hittar man omkring 20 butiker och under sommar-/vinterreorna brukar man kunna haffa riktigt bra plagg här! Öppettiderna är detsamma som El Corte Inglés; måndag till lördag 10:00-22:00. Besök deras hemsida www.marinabanus.com.

 

Sevärdheter i Marbella

Marbellas centrum består av den typiska huvudgatan som kantas av affärer, caféer och glassbarer. Vid vattnet finns en kilometerlång strandpromenad med parker för barn, barer för vuxna och caféer för alla däremellan. En bit bort ifrån passerar man den numera avlidna saudiarabiska kungens semesterhem. Det är svårt att missa den gigantiska villan, trädgårdarna på flera hundra kvadratmeter, och det enorma vita svärdet som vilar i gräset. Precis i närheten ligger Marbellas moské, Mezquita del Rey Abdulaziz Al Saud. Vacker, vit med och med fin arabisk arkitektur är det förutom en böneplats även en turistattraktion där nyfikna besökare erbjuds en rundtur.

Svänger man upp mot bergen i Marbella finner man Ronda – en liten by med rik historia som är byggd grensle 120 meter ovanför en klyfta som leder ned till floden Tajo. Tillsammans med historisk arkitektur, vackra palats och gamla broar gör Ronda till en oförglömlig upplevelse.

I bergen bakom Marbella gömmer sig fler sevärdheter. Istán och Ojén är två små byar som bevarats i sitt originalskick sedan katolikerna återtog Andalusien efter den arabiska invasionen. Det tydliga moriska ursprunget reflekteras i bynamnen som kommer direkt från arabiska ord. Istán har fortfarande oasfalterade gator, vilket har sin charm, men medför svårigheter att ta sig fram med bil och innebär därför att denna by måste upplevas till fots. Ojén däremot är en aning mer moderniserad med ett hotell som flitigt besöks av turister, jägare och bergvandrare. Förutom lugnet och sinnesron byn ger är den mest känd för sin produktion av Aguardiente, anis, som byborna gärna dricker med sitt morgonkaffe.

Nere vid havet igen kan man svänga av mot el Casco Antiguo, Marbellas gamla stan. Trånga gågator, smala bakgator, stenmark, franska balkonger och torg fyllda med apelsinträd är några av de saker som ger denna lilla stad sin andalusiska charm.

Fortsätter man mot Algeciras-hållet är det ett måste att svänga av vid Puerto Banús, hamnen som är känd för att präglas av glitter och glamour. Här finner du lyxbilar och lyxbåtar uppradade framför alla de stora modehusen, barer och restauranger med en kö som slingrar sig vid vattenkanten och turister från hela världen.

Nästa stopp är Estepona, en liten spansk stad som gjorts unik genom att ha kustens enda safari – Selwo Aventura. Det är byggt som ett enormt zoo där besökarna, genom en busstur, får uppleva och fotografera djuren i sin naturliga miljö – där lejon lever ihop med exotiska fåglar och farliga reptiler.